Çukurova Bölgesinde Bilgi Teknolojileri
Bilişim sektörel gelişimin öncelikli unsurlarından ve öncelikli sektörlerindendir. Küresel rekabet ortamında gelişim göstermenin, ilerlemenin ötesinde sektörde var olabilmek için ar-ge yoluyla yenilikçi, yaratıcı ürünler ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bilgi akışı her sektör için büyük önem taşıyor, özel sektörde EDI (Elektronik Veri Transfer Sistemi) çerçevesinde çeşitli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu kapsamda kamu sektörü olarak T.C. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı da bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.
Bölgedeki sektörel gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda teknoloji sistemine bağlı olarak bilişim sektörünün gelişmekte olduğu görülmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu Sanayi ve Hizmet İstatistikleri verilerine göre Adana ve Mersin bölgesinde 2010 yılı itibariyle 2354 çalışanıyla 107 bilişim firması bulunmaktadır. Söz konusu veriler, Türkiye’de bulunan bilişim firma sayısı ve çalışan sayısı ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de toplam bilişim firmalarının % 2,05’i ve bilişim sektöründe çalışanların % 4,34’ünün bölgede bulunduğu anlaşılmaktadır.
Üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğinin gerçekleştirilmesi, ileri teknoloji araştırmaları ve çalışmalarının desteklenmesi ve bu araştırmaların ekonomik değere dönüşmesini sağlamak amacıyla 2001 yılında 4691 sayılı yasayla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden (Teknoparklar) Çukurova Bölgesinde de iki adet bulunmaktadır. Mersin’de Mersin Üniversitesi bünyesinde“Technoscope”, Adana’da ise Çukurova Üniversitesi bünyesinde “Teknokent” faaliyet göstermektedir.
Çukurova Bölgesi yeni yatırımlarla Orta Doğu’nun bilişim merkezi olmaya adaydır.